Grelni elementi PTC

Trajnostni samoregulirni grelni elementi za različne aplikacije

Grelni elementi PTC so sintrani keramični kosi različnih oblik.

Na površino nanesemo tanek sloj kovine (elektrodo), ki zagotavlja dober stik s keramičnim elementom. Ob priklopu na električno napetost se element PTC segreje do vnaprej določene temperature in jo ohranja ne glede na odvzem toplote in/ali nihanje električne napetosti. Grelni elementi PTC tako združujejo funkciji gretja in regulacije. S tem zagotavljajo konstantno temperaturo ne glede na razmere okolice. So samoregulirni grelni elementi, izredno vzdržljivi, negorljivi in ne potrebujejo dodatne elektronike. Pravilno dimenzionirani predstavljajo odlično rešitev za različne aplikacije, kjer je treba zagotoviti primerno temperaturo.

Industrijske aplikacije

Keramični upori PTC se uporabljajo v inteligentnih, samoregulirnih grelnikih. V industriji so nepogrešljivi povsod, kjer so različna elektronska vezja in naprave izpostavljeni skrajnim temperaturam, vlagi in zmrzali. To še posebej velja za krmilne omare in ohišja na prostem, kjer grelniki PTC segrejejo električne komponente do delovne temperature in omogočijo zanesljivo delovanje. Ko je ustrezno okolje za zanesljivo delovanje naprav zagotovljeno, grelni elementi PTC samodejno zmanjšajo ali praktično prekinejo delovanje in se ob odmiku iz zanesljivega območja delovanja (npr. ponoči) samodejno zaženejo.
Za industrijske aplikacije izdelujemo keramične grelne komponente po naročnikovih željah v skladu s specifičnimi potrebami industrije. Prednost izdelkov za industrijske aplikacije je zanesljivost in samoregulacija, kar pomeni manj izpadov izdelkov in manjše stroške vzdrževanja na daljši rok.

Avtomobilska industrija

V avtomobilski industriji se keramične grelne komponente PTC uporabljajo za pravilno delovanje sistemov za zmanjševanje neželenih emisij v okolje, preprečevanje zmrzovanja različnih tekočin, izboljšanje delovanja baterij in ogrevanje kabin E-vozil. Elektro mobilnost predstavlja veliki izziv, grelni elementi PTC se lahko uporabljajo za zagotavljanje ustreznih temperaturnih pogojev za optimalno delovanje baterij, za ogrevanje kabin in številnih varnostnih in krmilnih vezij.

Pametne hiše

Gradnja hiš ter drugih stavb mora zagotoviti zmanjšanje porabe energije, debelejši izolativni sloji ter nepropustnost oken pa preprečujejo ravnovesje vlage z zunanjim zrakom. Učinkoviti prezračevalni sistemi s toplotnimi izmenjevalci so sestavni del sodobne ogrevalno-klimatizacijske tehnike hiš in stavb. Pri nizkih zunanjih temperaturah obstaja nevarnost nastanka ledu v sistemu in posledično povzroči okvare. Keramični upori PTC, vgrajeni v klimatsko-prezračevalne sisteme hiš in stavb, poskrbijo za varno delovanje sistema z minimalno izgubo tlaka, večje udobje s predgrevanjem vhodnega zraka ob hladnejših dnevih in zmanjšujejo celotne stroške ogrevanja.
Nov trend pametnih hiš odpira raznorazne nove priložnosti za uporabo keramičnih grelnih komponent. Inovacija in trend gresta v smer trajnosti, kar izdelovalce modernih naprav spodbuja k uporabi trajnostnih polizdelkov, kot so keramične grelne komponente PTC. Samoregulacija in konstantna temperatura, ki jih komponente zagotavljajo, pomenita zanesljivost delovanja, zmanjševanje porabe energije in večje udobje v bivalnih prostorih ter drugih prostorih.

Bela tehnika, mali gospodinjski aparati in kozmetični pripomočki

Kavni avtomati, pralni in sušilni stroji, druga bela tehnika in mali gospodinjski aparati, kot tudi nekateri kozmetični pripomočki za svoje delovanje uporabljajo različne vire ogrevanja. Proizvajalci uporabljajo različne rešitve, po zanesljivosti pa tiste z uporabo grelnih elementov PTC predstavljajo optimalne rešitve.

Medicinska tehnika

Možnosti za uporabo keramičnih grelnih elementov PTC so tudi v medicini, kjer je zanesljivost in natančnost ključnega pomena. Medicinska tehnika ima ozke tolerance in visoke zahteve, zato so tudi keramične grelne komponente za uporabo v medicini narejene znotraj strogih toleranc.

Video nadzorni sistemi, bančni avtomati

Uporabnost videonadzornih sistemov pri nizkih temperaturah in povečani vlagi je vprašljiva, slika je lahko meglena in pogosto neuporabna. Keramične grelne komponente PTC se uporabljajo za preprečevanje rošenja ter zamrzovanja optičnih sistemov in zagotavljanje nemotenega delovanja videonadzornih sistemov.
Tudi za zanesljivo delovanje bančnih avtomatov, še posebej ob nizkih temperaturah ali visoki vlažnosti, so rešitve z grelnimi elementi PTC odlična rešitev.